Voiko jätepuuta tai maalattuja lautoja käyttää polttopuuna? Ja milloin jätepuuta hävitettäessä se luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi?
Yleinen vastaus käsitellyn puutavaran polttopuuna käyttämiseen on ei, koska kemiallisen käsittelyn tai maalipinnoitteen koostumus ei ole tiedossa, ja siinä olevat aineet saattavat palaessaan muodostaa ympäristöön poistokaasun mukana kulkeutuvia myrkyllisiä kaasuja. Purkutöissä tärkeää on ymmärtää, mitkä purettavan kohteen rakenteista sisältävät vaarallisia yhdisteitä. Esimerkiksi lyijy ja sen kaikki yhdisteet ovat myrkyllisiä, ja niitä käytettiin yleisesti maalien pigmentteinä ympäri maailmaa 1970-luvulle asti. Myrkyllisten yhdisteiden esiintyminen tulee ottaa huomioon ei ainoastaan purkuvaiheessa, vaan myös jätteiden hävittämisessä.
Jo maalien visuaalinen tarkastelu antaa viitteitä pigmenttikoostumuksesta, mutta tarkka kemiallinen määritys edellyttää materiaalitutkimusta. Maalikerrosten koostumus voidaan määrittää helposti röntgenfluoresenssilla (XRF), ja eri maalikerrosten pigmenttikoostumuksia voidaan tutkia pyyhkäisyelektronimikroskoopilla johon on kytketty röntgenanalysaattori (SEM-EDS). Tutkimme 50-luvulla rakennetun purkutalon vihertävänharmaan pintamaalin koostumusta, jonka pääkomponenteiksi paljastuivat alumiini-silikaattipigmentti, bariumsulfaatti, rautaoksidi, kalsiumfosfaatti, sinkkifosfaatti, magnesiumsilikaatti (Kuva 1). Tällä kertaa maalikerros ei siis sisältänyt itsessään terveydelle vaarallisia (karsinogeenisiä) väriaineita kuten lyijy- tai kromaattipigmenttejä.
Metallipigmenttejä (lähde: Mitä pigmentit ovat ja miten ne toimivat)
- Kadmiumpigmentit: kadmiumpunainen, kadmiumkeltainen, kadmiumoranssi, kadmiumvihreä, kadmiumsulfoselenidi
- Kromipigmentit: kromi keltainen, viridian (kromi vihreä)
- Kobolttipigmentit: koboltinsininen, koboltti violetti, cerulean sininen, aureoliini (koboltin keltainen)
- Kuparipigmentit: atsuriitti, egyptiläinen sininen, malakiitti, Pariisin vihreä, hanan violetti, hanin sininen, verdigris, ftalosyaniinivihreä G, ftalosyaniinisininen BN
- Rautaoksidipigmentit: punainen okra, venetsialainen punainen, Preussin sininen, sanguine, caput mortuum, punainen oksidi
- Lyijypigmentit: punainen lyijy, lyijyvalkoinen, kremitz-valkoinen, Napolin keltainen, lyijypeltikeltainen
- Mangaanipigmentti: mangaanivioletti
- Elohopeapigmentti: tuhoeläin
- Titaanipigmentit: titaanivalkoinen, titaanimusta, titaanikeltainen, beige titaani
- Sinkkipigmentit: sinkkivalkoinen, sinkkiferiitti
Avainsanoja: maalikerros, pinnoite, XRF, EDS, pigmentit, raskasmetallit, restaurointi, polttopuu